COVID-19 Pandemisi Ve Yaşamı Risksiz Sürdürme Üzerine

İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde kendi sağlığımız ve toplumda yaşayan diğer bireylerin sağlığını korumak, bu süreci en az zararla atlatmak için neler yapmalıyız:

  1. Sağlık otoritelerinin önerilerine uymak:
  2. Zorunlu olmadıkça evden dışarı çıkmamak,
  3. Nezle, grip gibi belirtiler taşıyorsak kesinlikle dışarı çıkmamak, özellikle risk grubunda olan 65 yaş ve üzeri bireylerle temasta bulunmamak,
  4. Evden çıkmak gerektiğinde koruyucu önlemleri almak,
  5. Kalabalık ortamlara girmemek,
  6. İnsanlarla aramızda güvenli mesafe (1 metre) bırakmak,
  7. Dışarıdan eve döndüğümüzde özellikle ellerimizi en az 20 saniye sabunla yıkamak,
  8. Dışarıda giydiğimiz kıyafetleri yıkamak, yıkanamayacakları havalandırmak
  9. Bağışıklık sistemimizi güçlendirecek şekilde beslenmek
  10. Bol su tüketmek,
  11. İyi yıkanmış, mevsiminde ve yerel üretilen meyve-sebze tüketmek,
  12. Besin çeşitliliğine dikkat etmek, özellikle lahana, pancar, turp, kereviz, mor lahana, maydanoz gibi renkli besinleri daha fazla tüketmek,
  13. Proteinden zengin özellikle balık, yumurta, süt ve ürünlerini tüketmek,
  14. Kurubaklagiller ve fındık, fıstık, ceviz gibi yağlı tohumları tüketmek,
  15. Meyve ve sebzeleri iyi yıkamak ve uygun koşullarda saklamak,
  16. Fiziksel olarak aktif olmak, ev içinde egzersizler yapmak
  17. Evde geçirdiğimiz zamanı kendimizi geliştirecek şekilde değerlendirmek (kitap okuma, belgesel izleme, resim yapma, değişik hobilerle uğraşma gibi)
  18. Ruh sağğımızı yüksek tutmak
  19. Ümidimizi kaybetmemek
  20. Bu salgından olumlu dersler çıkarmak
  21. Evde birlikte olduğumuz yakınlarımızla eğlenceli aktiviteler yapmak
  22. Gelecekle ilgili bizi motive eden planlar yapmak
  23. Su tüketimine dikkat etmek
  24. Yaz mevsiminde kuraklıkla karşı karşıya kalmamak için gereksiz su tüketiminden kaçınmak
  25. Gereksiz yiyecek alışverişi yapmamak
  26. Evden çıkamama, alışveriş yapamama ya da aç kalma korkusu ile gereksiz alınan yiyeceklerin bir kısmı bozularak atılmaktadır. Bu yiyeceklere ulaşamayan insanları da düşünerek yiyecek alışverişlerini ölçülü yapmak,
  27. Sağlık sorunları nedenleri ile besin kısıtlaması olan kişileri düşünerek (çölyak hastaları, laktoz emilim bozukluğu olanlar, şeker hastaları gibi) özel üretilmiş besinleri gerekmedikçe satın almamak,
  28. Daha ilerideki günlerde üretimin de etkilenebileceğini düşünerek aşırı yiyecek tüketiminden kaçınmak
  29. Risk altında çalışan görevlileri düşünerek gereksiz yere kamu ve özel kuruluşlara başvurmamak
  30. Çevremizde yardıma gereksinim duyan yaşlılar, hastalar, engellilerin ihtiyaçlarını karşılamak
  31. Aşırı bilgi akışına maruz kalınan bu günlerde doğru bilgiye ulaşmaya çalışmak, sosyal medyadan ulaşan her bilgiye inanıp panik durumu yaratmamak
  32. Unutmayın: Sosyal mesafe yalnızca fiziksel uzaklıktır. Duygusal yakınlık ve ilgi her türlü hastalığın ilacıdır.

III. ULUSLARARASI SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM KONGRESİ

Cumhuriyetimizin 100. Yılında
Sürdürülebilir Geleceği Birlikte Tasarlamak

9-10 KASIM 2023
İzmir-TÜRKİYE

Kongre Kitabı Çıktı!