Gıdaların hasat veya nakil sırasında ezilmesi, çürümesi ve bozulması gıda israfına yol açmaktadır. En fazla gıda israfı maalesef evlerimizde gerçekleşmektedir. Tabakta bırakılan yemekler, fazla alınıp çürüyen besinler, yanlış işleme sırasında atığa dönüşen besin parçaları ve daha uzayıp giden bir liste. Bilinçli birey bilinçli toplum prensibiyle öncelikle evlerimizde, bireysel alışkanlıklarımızı değiştirerek gıda israfına son vermeliyiz. Bizim için küçük, doğa için büyük bir adım olan evde besin artıklarının değerlendirilmesine bugün meyve ve sebze kabukları ile başlayabiliriz.
Besin artıkları listesinde başı çeken bu grupta neler yapabiliriz gelin hep birlikte bakalım…
- Limon kabukları mutfakta sıklıkla çöpe atılmaktadır. Bu kabukları atmak yerine blenderdan geçirip poşete koyup dondurabilirsiniz. Daha sonra çıkarıp kek, kurabiye, zeytinyağlılarda kullanabilir veya limon çayı yapabilirsiniz. Bu kabukları bulaşık makinesine koyarak eşyalarınızın parlamasını sağlayabilir aynı zamanda kötü kokuyu da önleyebilirsiniz. Ayrıca mutfaktaki yağlı yerleri limon kabuğu ile ovalamak ve çaydanlık,su ısıtıcı içinde kaynatmak kirecin temizlenmesine yardımcı olmaktadır.
- Pişirdiğimizde besin değeri kaybolan sebze, et gibi besinleri sarımsak ve soğan kabuklarıyla pişirdiğinizde daha besleyici öğünler hazırlayabilirsiniz.
- Muzdaki faydalar saymakla bitmez. Fakat kabuklarını yüzünüze sürdüğünüzde akne oluşumunu azalttığını duymuş muydunuz? Ya da ayakkabınıza cila olarak kullanabileceğinizi?
- Karpuz kabuğu reçeli kulağa çok cazip gelmiyor mu? Yazın evlerde çöpte en çok yer kaplayan şey oluyor karpuz kabukları. Yazın yapacağınızbir karpuz kabuğu reçeli kışın karpuz özleminizi giderebilir. Aynı zamanda portakal, limon gibi meyvelerin de reçellerini yapabilirsiniz.
- Toprakla uğraşmak, kendi ürününü yetiştirmek sürdürülebilir yaşamda oldukça öne çıkmaktadır. Bahçenizde veya evdeki saksınızda meyve sebze kabuklarını doğal gübre olarak kullanabilirsiniz.
- Kiraz saplarının, elma kabuklarının nefis çaylarını denemelisiniz.
- Portakal kabuklarını rutubet ve kötü kokuyu önlemek için dolaplarınızda kullanabilirsiniz. Sivrisineklerin uzaklaştırılmasında da oldukça etkili olduklarını unutmamalısınız.
- Patates kabuğu gözaltı torbalarını indirmede etkili olabilmektedir.
- Kırmızı soğan kabuklarını kaynatıp doğal bir boya elde edebilirsiniz.
- Lahananın dış yapraklarını fermente lahana turşusu yapmak için kullanabilirsiniz.
- Domates kabuklarını fırın tepsisine dizip fırında kurutup, öğütüp çorbalara, yoğurt üzerine ekleyebilirsiniz.
- Sebze ve meyve kabuklarını komposto yaparken kullanabilirsiniz.
- Havuç, kabak, kereviz, soğan, pancar ve limon gibi sebze meyvelerin kabuklarını atmayıp tavuk, et, sebze suyu yaparken kullanabilir, yararlılığını artırabilirsiniz.
- Portakal, hindistancevizi gibi meyvelerin kabuklarını dikkatli ayırarak, dışlarını boyayıp dekor amaçlı kullanabilirsiniz.
Unutmamamız gereken çok önemli bir nokta attığımız tüm adımlarda Dünya’nın sağlığını korumamız gerektiğidir. Su kaynaklarını, enerji ve elektrik kaynaklarını, doğanın koşulsuz bize sunduğu besinleri israf etmemeliyiz. Sürdürülebilir yaşam için kaynaklarımıza sahip çıkmalıyız.