Ortaokul Öğrencileri Plastik Pipet Kullanımına “Hayır” Diyor

TED Ankara Koleji Vakfı Özel Ortaokulu Çevrenin Genç Sözcüleri Kulübü öğrencileri okullarında başlattıkları farkındalık çalışması ile plastik pipetlere dikkat çekiyorlar.

Covid 19 salgını öncesinde başlayan bu çalışmada öğrencilerin amaçları ilk olarak masum ve renkli görünümleri ile hayatlarımıza sinsice girmiş olan plastik pipetlerin kullanımlarının ne kadar çok olduğunu fark ettirmek, ardından plastik pipet kullanımının zararları konusunda yapılan bilinçlendirme çalışmaları ile kullanılan pipet miktarının azalmasını sağlamak olmuştur. Çalışmaların sonunda, plastik pipetlerin kullanımında gözle görülür bir azalma olduğu tespit edilmiştir.

Covid 19 salgınıyla birlikte artan plastik atık sorununa da dikkat çekmek isteyen öğrenciler, çalışmalarına ait fotoğraf ve videolardan yararlanarak bir kısa film hazırlamıştır. Hazırladıkları bu kısa film ile bilinçlendirme çalışmalarına devam etmektedirler. “Kullanmak zorunda değilsen kullanma. Kullanman gerekiyorsa plastiğin alternatifini düşün” diyerek çevrelerindeki bireylerin çelik, bambu, BPA içermeyen silikon pipetlerden haberdar olmalarını, pipet yerine buğday sapının bile kullanılabileceğini fark etmelerini sağlamışlardır.

Plastik pipet, geri dönüştürülebilecek malzemeden yapılsa bile çok küçük, hafif ve esnek olmasından dolayı geri dönüştürülmesi çok zordur. Bir plastiğin doğada yok olması yüzlerce yıl sürdüğüne göre, diyebiliriz ki ilk üretilen plastikler bile hala bir yerlerde varlıklarını devam ettiriyorlar. İri parçalar halinde ya da mikroplastikler olarak her yerdeler. Ürünlerini yediğimiz toprakta, bir deniz canlısında, onunla beslenen insanda, soframızdaki tuzda mesela.

Bir kere daha düşünelim isterseniz.

Gerçekten ona ihtiyacımız var mı?

 

 

 

 

Leave A Comment