Sağlıklı ve Sürdürülebilir Beslenme Atölyesi ve Üretici-Türetici Buluşmaları

İçinden geçmekte olduğumuz krizler döneminde besin kaynaklarımızı daha doğru ve bilinçli kullanmanın, besin değeri yüksek, gerçek gıdaları soframıza taşımanın önemini giderek sertleşen uyarılarla öğreniyoruz. Dış girdilere bağımlılık oluşturan şirketler tarımı, toprağı, suyu ve havayı kirleterek besini bir meta haline getirirken ekolojik dengemizi de alt üst ediyor. Obezite, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları, diyabet, kanser gibi hastalıklarla krizler içerisinde yaşayan insan bedeni, döngüsü bozulan ve yıkıma uğrayan doğanın bir yansıması niteliğinde.

Gıdamız Geleceğimiz ekibi olarak 19 Şubat 2022 tarihinde Berlin Kafe’de düzenlediğimiz “Sağlıklı Beslenme Atölyesi ve Üretici- Türetici” buluşması’nda Tahtacıörencik Doğal Yaşam Kolektifi (TADYA), Doğal Bilinçli Beslenme Ağı (DBB) ve insan ölçekli üretim yapan birçok üretici “Sağlıklı Beslenme” başlığı altında bir araya geldi.

Sağlıklı bir beslenme tabağının nasıl oluşturulduğundan başlayarak anlatıma başladığımız etkinliğimize, Tahtacıörencik Doğal Yaşam Kolektifi (TADYA), Doğal Bilinçli Beslenme Ağı (DBB) ve insan ölçekli üretim yapan birçok üretici ve türeticiler büyük ilgi gösterdi. Bizler bilgi ve deneyim paylaşırken, soru-cevaplar ile sunumlarımız daha da zenginleşti!
Ekibimizden diyetisyen Sanem Alarslan sağlıklı beslenmenin ilkelerinden bahsettikten sonra, Doç. Dr. Meltem Soylu hocamız, birçok ürüne/yemeğe eklenen tuzun dikkatli bir şekilde kullanılması ve iyot içeriği ile ilgili bilgilendirmesine değindi.

Sunumlarımızın ilk bölümünün bitişinin ardından, kendimizi TADYA başta olmak üzere diğer üreticilerin leziz, besleyici ve taze yemeklerini tadarken bulduk. Bir sürdürülebilir beslenme ilkesi olan “mevsiminde ve yerel yetişen ürünlerin tüketimi” maddesini bu şekilde deneyimlemiş olduk…

Yemek sonrasında, Doç. Dr. Meltem Soylu ve Doç. Dr. Duygu Ağagündüz eşliğinde “Sağlıklı ve Sürdürülebilir Beslenme Atölyesi” için yerlerimize geçtik; bu sefer kendi sağlıklı tabaklarımızı bizler oluşturduk. Soframızda daha çok bulunan besinlerin porsiyonlarını ve muadillerini konuştuk. Tabakların ardından, farklı besin gruplarını içeren menülerimizi planladık. Bu süre içerisinde, ekibimizden diyetisyen Beyza Güvercin, Yaren Nazenin katılımcıların bireysel beslenme sorularını da cevaplandırdılar.

Ekolojik dengeyi merkezine alan üretim yöntemleri, dayanıklı bir tarım sistemi oluşturmanın başında geliyor. Toplulukların desteği ile gelişen ve yaygınlaşan, agroekolojik yöntemleri benimseyen üretim, depolama, işleme ve tedarik biçimlerini tartıştığımız, besinlerimizi sürdürülebilir ve sağlıklı yollarla türetmeye ve tüketmeye dair çokça bilgiyi ve söyleşileri içeren canlı yayınımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Bir sonraki “Sağlıklı ve Sürdürülebilir Beslenme Atölyesi ve Üretici-Tüketici Buluşmaları”na dek, sağlıklı tabaklar hazırlamaya devam!

Gıdamız Geleceğimiz Ekibi