Tanıyalım: Paris İklim Anlaşması Nedir?

İklim değişikliği artık sürekli olarak gündemimizde çünkü etkilerini günlük hayatımızda hissetmeye başladık. Kuraklık nedeniyle şehirlerin ihtiyacı olan suyun kısa ve orta vadede karşılanamayabileceği ihtimali gibi sorunlar bu konuyu görmezden gelmek yerine ciddiye almamız gerektiğini öğretti.

İklim değişikliğiyle küresel mücadele ortak amacı etrafında 195 ülkenin 2015 yılında imzaladığı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (United Nations Convention on Climate Change – UNFCCC) ve 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi – Sustainable Development Goals – SDFs),  daha istikrarlı, sağlıklı bir gezegende daha adil toplumlar ve daha sürdürülebilir bir ekonomi hedefiyle hareket ederek bu konuda küresel aksiyon almayı hedefliyor. Ancak Türkiye bu anlaşmayı imzalamasına rağmen halen onaylamış değil, G20 ülkeleri arasında Türkiye hariç tüm ülkeler anlaşmayı onaylamış durumdayken Türkiye’nin anlaşmayı onaylamamasında önemli etkenlerden biri olarak konferansta gelişmiş ülke olarak konumlanmış olması nedeniyle daha ağır yükümlülükler altına girmesinin gerekmesi ve bu konumlama nedeniyle finans yardımından faydalanamayacak olması gösteriliyor. Amerika’da ise mevcut Başkan Donald Trump’ ın bu anlaşmadan resmi olarak çekilmesinden sonra Ocak 2021’de başkanlık koltuğuna oturacak Joe Biden’ ın resmi Twitter hesabından attığı tweet ile ABD’nin kendi döneminde anlaşmayı tekrar onaylayacağını açıklaması anlaşmanın tekrar dünya gündemine gelmesine sebep oldu.

Anlaşmaya katılan tüm ülkelerin katkılarına dayanan bir sistemi çalıştırmayı hedefleyen anlaşmanın en önemli amacı 2100 yılında sanayi öncesi döneme göre iklim değişikliğini 1.5 ila 2 derece arasında sınırlandırmak. Ülkelerin sera gazı emisyonunu azaltmalarını öngören bu anlaşmanın kesin bağlayıcılığının olmaması anlaşmanın uzun vadede ne kadar başarılı olacağına dair akıllarda soru işaretleri bırakıyor. Bu açıdan bakıldığında Paris İklim Anlaşması bu konuda harekete geçmek ve iklim krizini dünya gündemine getirmesiyle çok önemli bir dönüm noktası ancak maalesef sorunun çözümünde çok büyük bir başarı olarak nitelendirilemez. Bu noktada en önemli pay ise insanların bilinçlenmesinde ve sürdürülebilirliği günlük hayatlarının bir parçası haline getirmesinden geçiyor.

Haluk Şener

Kaynaklar ve daha detaylı bilgi için;